© 2020 by N.L.P. Brok Eindhoven

Home Boeken Muziek Boekpresentaties Zendamateur Retro computers

Gerelateerde sites:

Avboek Shaker Media

Welkom bij de schrijver Nick Brok

tiara oka di scriaba si est nick brok


Luistereffect Online bibliotheek

Een aantal jaar geleden was ik mijn hobby kamer aan het opruimen en vond enkele oude microprocessor ic’s. Ik besloot daarmee iets te gaan doen. Op het Internet vond ik diverse projecten van oude computers in een nieuw (modern) jasje. Uit deze diverse ideeën besloot ik mijn oude Z80 computer ontwerp met moderne middelen opnieuw te bouwen.

Het resultaat: Scrumpel 2d die CP/M kan draaien en Scrumpel 2c waarop een gewijzigde versie van NASCOM-Basic draait. Omdat mijn ogen door mijn leeftijd minder goed functioneren, besloot ik zelf de printplaat te ontwerpen in plaats van alles met de hand te bedraden. Tegenwoordig kun je in China goedkope printen laten maken en loont het daarom om zelf een printplaat te ontwerpen. Dit oogt ook veel professioneler.

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de software van Grant Saerle. Hij beschrijft in het Engels enkele projecten waarmee je op een Z80 processor CP/M en een BASIC kan draaien. De hardware is mijn eigen ontwerp en heb de door hem geschreven software aan mijn ontwerp aangepast. Omdat floppy-disks niet meer verkrijgbaar zijn wordt door Grant een Compact Flash kaart gebruikt als een soort Harde schijf. (Was die er al in de jaren tachtig was het destijds veel leuker geweest.) Ik heb een speciale IDE interface gemaakt om de CF kaart aan te spreken. Ik heb de software die gebaseerd is op die van Grant aangepast aan mijn interface. Onderaan vind je de links naar de schema’s, de PCB gerber files en benodigde software om Scrumpel na te bouwen.

Elektronica.

 Het bouwen van oude computers met moderne componenten: Retro-computing

Scrumpel 2c en 2d Roms en software